פס"ד אישתון: ביהמ"ש הורה למשטרה להשיב לעיתונאי את הציוד
בימ״ש המחוזי קיבל היום (א’) באופן מלא את הערר של ליאור קופלביץ, עיתונאי עצמאי ובלוגר של תחקירים, הידוע בשם ״אישתון״. עמדתו הנחרצת של ארגון העיתונאים, שהצטרף כידיד בית המשפט וליווה את קופלביץ בכל ההליכים המשפטיים באמצעות עו״ד ד״ר מורן סבוראי ועו״ד אמיר בשה, בדבר הצורך לשמירה על המקורות העיתונאיים הכריעה את הכף ובית המשפט הורה למשטרה להחזיר לקופלביץ את כל המחשבים, טאבלטים, טלפונים, הארד-דיסקים וכל חומר דיגיטלי אחר שנלקח ממנו בתחילת אוגוסט 2020 לצורך חקירה. בלי הגנה על מקורות עיתונאיים, לא תיתכן חברה דמוקרטית. “בלי הגנה על מקורות עיתונאיים, לא תיתכן חברה דמוקרטית” נקבע בפסק הדין.
״החיסיון (ולו במובנו הצר),״ נאמר בפס״ד של השופט עידו דרויאן-גמליאל ״מגן בראש ובראשונה על זהותם של מקורות – הגנה שבלעדיה לא תיתכן עיתונות חוקרת ועצמאית החיונית לחברה דמוקרטית…הסרת חסיון מסוג זה עלולה ליצור השלכות רוחב של הרתעת מקורות פוטנציאליים, ״אפקט מייבש״, או ״מצנן״, שיגרור פגיעה קשה בעניין הציבורי שבעיתונות חוקרת.״
בית המשפט הורה למשטרה למחוק כל עותק מהחומרים, אם נעשה עותק כזה. החיסיון העיתונאי אינו חיסיון מוחלט, אומנם, ואינו מעוגן בחוק, אבל הוא הוכר בשורה ארוכה מאוד של פסקי דין בבתי המשפט השונים, ובעיקר בעליון.
לפסק הדין המלא.
ארגון העיתונאים להעניק סיוע לעיתונאים ועיתונאיות בכלים משפטיים וציבוריים להגנה על חופש העיתונות וחיסיון מקורות.