ארגון העיתונאים משיק את הקרן להגנה משפטית לעיתונאים
בתקופה האחרונה אנחנו חווים עלייה דרמטית באלימות פיזית ומילולית שמופנית נגד עיתונאים ופוגעת ביכולתם לשרת את הציבור. ברשתות החברתיות עיתונאים נתקלים באלימות מילולית קשה ומוצגים לעיתים כאויבי העם. עיתונאים בכירים סופגים איומים קונקרטיים ולחלקם הוצמדה אבטחה. אלימות קשה מופנית כלפי עיתונאים כשהם מגיעים לסקר את המתרחש בשטח – גם מכיוון אזרחים מוסתים וגם מכיוון המשטרה. לכך מצטרפות גם תביעות השתקה, שהפכו לנשק בידי בעלי ממון כדי להלך אימים על עיתונאים ולהקשות על תחקירים וחשיפות. אלה תופעות שלא רק פוגעות בעיתונאים עצמם, בביטחונם ובשמם הטוב אלא גם יש להן אפקט מצנן על העבודה העיתונאית והן פוגעות בציבור ובזכותו לקבל מידע עיתונאי אמין מהשטח, ואסור לעבור על כך בשתיקה.
כחלק משורת צעדים שנוקט ארגון העיתונאים להתמודדות עם התופעה, החלטנו להקים קרן להגנה משפטית על עיתונאים.
הקרן להגנה משפטית על עיתונאים תסייע במימון (מלא או חלקי) לייצוג משפטי של עיתונאים חברי וחברות הארגון בהליכים משפטיים שנועדו למנוע פגיעות שכאלה – לרבות התגוננות נגד תביעות השתקה, צעדים להגנה על שם טוב, תביעות נזיקין על רקע גילויי אלימות מכיוון אזרחים או המשטרה והליכים משפטיים שנועדו למנוע פגיעה בחופש העיתונות. הקרן תפעל בתקציב ייעודי ונפרד מתקציב ארגון העיתונאים במסגרת חשבון בנק שפתחנו לשם כך.
ארגון העיתונאים הקים לקרן צוות היגוי שמורכב מטובי המשפטנים. צוות ההיגוי יהיה אחראי על גיבוש הקריטריונים לפעילות ויהנה מעצמאות ושיקול דעת לקבוע באיזה מקרים תינתן תמיכה ומה יהיה גובהה.
חברי צוות ההיגוי:
פרופ׳ נטע זיו, פרופ׳ מן המניין וחברת סגל הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, לשעבר מקימה ומנהלת מערך הקליניקות המשפטיות של הפקולטה, מנהלת משפטית של מרכז הגר, וחברת מועצת העיר רמת השרון. לאחרונה זכתה בפרס גורני למשפט ציבורי.
עו״ד בשאיר פאהום-ג׳יוסי, מתמחה במשפט מסחרי, דיני חוזים ולשון הרע. יו״ר שותפה של ארגון יוזמות אברהם, נמנית על חבר הנאמנים של אוניברסיטת חיפה, יו״ר ועדת הביקורת של האוניברסיטה ובעבר חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת חיפה.
פרופ׳ מיכאל בירנהק, פרופ׳ מן המניין וחבר סגל הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב וסגן הדקאן למחקר. תחומי המחקר וההוראה שלו הם משפט וטכנולוגיה, זכויות יוצרים, פרטיות וחופש הביטוי. בירנהק עמד בראש וועדה לבדיקת התנאים לקבלת תעודות לע״מ.
ד״ר יהודה יפרח, עיתונאי, חוקר וראש הדסק המשפטי של מקור ראשון, בעל תואר דוקטור בפילוסופיה יהודית של אוניברסיטת בר אילן.
חן מענית, כתב המשפט של עיתון הארץ. קודם לכן שימש כעורך מדור המשפט ופרשן משפטי של גלובס. עיתונאי ומשפטן, ומי שנמנה על הצוות שניסח את הקוד האתי החדש של גלובס. בעברו שימש כעוזר משפטי בלשכת נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה ושימש, בין היתר, כמגשר בפועל מטעם בית הדין לעבודה.
הצוות החל לגבש קריטריונים ראשונים שיהוו מפת דרכים לעבודת הקרן תוך רצון ומאמץ לאזן בין הרצון לשמור על חופש הביטוי לבין הצורך והחשיבות לשמירה על עצמאות התקשורת בכלל והעיתונאים בפרט ולאפשר להם סביבת עבודה בטוחה ככל הניתן, ונטרול אפקטים מצננים.
ארגון העיתונאים רוצה להודות לעיתונאי יפתח בריל, שתרומתו הנדיבה מהווה את התשתית הראשונית להקמת הקרן המשפטית. בריל נתבע בתביעת לשון הרע, החליט לייצג את עצמו בתביעה וסירב לפשרה, מתוך תמיכה בחופש הביטוי, ובתפקידו של העיתונאי כמשרת ציבור. בריל החליט להעביר לקרן המשפטית להגנה על עיתונאים חלק מהתרומות שגייס לכיסוי המשפט מכ-150 אזרחיות ואזרחים אכפתיים.
אנחנו מזמינים עיתונאים שזקוקים לסיוע לפנות לקרן באמצעות מייל הארגון: Office@itonaim.org.il או בטלפון: 055-5577810.
הקרן לא תוכל להגן על כל פונה ופונה, אבל מתחייבת לשקול בכובד ראש את כל הפניות בהתאם לקריטריונים שקופים שיפורסמו בקרוב.
בשבועות הקרובים נתחיל קמפיין גיוס לטובת הקרן, אבל אנחנו מזמינים אתכם כבר עכשיו לתרום לקרן על מנת לחזק את חופש העיתונות ואת העיתונאים בישראל, וכן לשתף את הבשורה ולעודד את חבריכם לתרום.
לתרומות ופרטים נוספים לחצו כאן.