פנייה לפייסבוק והיועמ"ש: עצרו את ההסתה הפרועה כנגד עיתונאים
ארגון העיתונאים והמכון הישראלי לדמוקרטיה פנו הבוקר (ה’) לפייסבוק וליועץ המשפטי לממשלה ד”ר אביחי מנדלבליט בדרישה לנקוט בכל הצעדים הנדרשים על מנת לעצור את ההסתה כנגד עיתונאים בפייסבוק ובוואטספ.
במכתב ששלחו מנהלת תחום חופש העיתונות בארגון העיתונאים, ענת סרגוסטי וראש התכנית לדמוקרטיה במכון הישראלי לדמוקרטיה, ד”ר תהילה שוורץ אלטשולר, למנהלת המדיניות של פייסבוק ישראל ג’ורדנה קטלר נכתב: “בימים האחרונים התקצר באופן משמעותי המרחק בין מילים למעשים, ובין אמירות ביקורתיות החוסות בצל חופש הביטוי ואנו בשיגרה מנסים להגן עליהן ככל יכולתנו, לבין איומים מוחשיים והסתה לאלימות. איומים מילוליים הפכו למעשים ועיתונאים מצאו עצמם מותקפים פיסית על ידי קבוצות של פורעים אלימים שככל הנראה אמצו את הנארטיב השקרי והמסית שקיים ברשתות.
“אנחנו רואות קשר ישיר בין סרטונים, ראיונות של פוליטיקאים בכירים ומובילי דעה הקושרים בין עיתונאים לארגוני טרור או אויבים אחרים של מדינת ישראל, לבין תקיפות פיסיות נגד עיתונאים. זו שרשרת אחת של סיבה ותוצאה. יש לצפות שפייסבוק תהיה מודעת להתפתחויות האלה ותנקוט את הצעדים הנדרשים כדי לסייע למנוע אותן”.
אנחנו מבקשות לפעול בצורה מיידית באופנים אלה:
1. לזהות את הגורמים המסיתים שלעתים קרובות מתחבאים מאחורי אוואטרים ושמות בדויים ולאתר את מנהלי הקבוצות שבהן מועברים מסרים של הסתה קונקרטית לאלימות נגד עיתונאים.
2. להסיר תכנים, לחסום משתמשים ולסגור קבוצות שיש בהן הסתה קונקרטית לאלימות נגד עיתונאים.
3. לפתוח באופן מיידי מוקד חירום שיפעל ויתן מענה 24 שעות ביממה לבקשות הסרה וסגירת קבוצות. העובדה שמדובר בקבלת החלטות שמתנהלת מחוץ לישראל יוצרת פער מסוכן בין ההתראות שלנו לבין הטיפול בהן.
4. להגביל חשבונות של משפיעני רשת ודמויות פוליטיות שמסיתות באופן ישיר וממוקד נגד עיתונאים.
5. יש לאכוף כללים דווקא כשמדובר במשתמשים בעלי השפעה, לתעדף החלטות מהירות יותר כשמדובר בעבריינים חוזרים ולהחמיר את הסנקציות לגבי “מפיצי על” של מידע כזה.
6. לראות כל סרטון, פוסט וראיון של פוליטיקאים בכירים ומובילי דעה, הקושרים בין עיתונאים לבין ארגוני טרור או אויבים אחרים של מדינת ישראל, שבנסיבות אחרות כשלעצמם אולי נתפסו כעניין לא מאיים, כחלק משרשרת פעולה שסופה אלימות.
אנו נמצאים בשעת חירום אזרחית, שמעטות כמוה חווינו בעשורים האחרונים. אי הבנה של המתרחש עלולה, חלילה, להוביל לתוצאות קשות”.
מכתב מקביל נשלח ליועץ המשפטי לממשלה ד”ר אביחי מנדבליט ולמנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה ד”ר חיים ויסמונסקי ובו דרישה לפעול מול הרשתות החברתיות למניעת הפצה של תכנים אלה, בדיוק כפי שהמדינה פועלת להסרת תכנים הפוגעים בעובדי ציבור או בשופטים.
המכתב המלא לפייסבוק.
המכתב המלא ליועמ”ש.