קבוצת מיקוד בנושא תכנית הסבה להוראה לעיתונאים
בתאריך 7.2, קיימנו קבוצת מיקוד בנושא תכנית הסבה להוראה לעיתונאים עם גורמים ממשרד החינוך.
המטרה העיקרית היא ליצור תכנית ייעודית שתעניק הטבות כלכליות לעיתונאים גם במסגרת הלימודים וגם בהמשך, תאפשר הכרה בוותק המקצועי שלהם בעיתונות ותתחשב באופי הייחודי של המקצוע בשילוב העתידי שלהם בתוך המערכת – תוך מתן אפשרות להסבה מלאה או לעבודת הוראה במשרה חלקית לצד המשך העיסוק בעיתונות. המטרות הללו באות לידי ביטוי במבנה ובאופי התכנית כפי שיפורט להלן.
תכנית הלימודים כוללת שני נדבכים: לימודי חינוך ופדגוגיה והוראת מקצוע, עבור בתי ספר על יסודיים (חטיבה ותיכון).
היקף התכנית הוא 36 שעות שנתיות – 12 מהן ניתן לבצע באופן מקוון. כך למשל, בהיקף של 3 ימי לימוד בשבוע ניתן לסיים את ההכשרה בשנה.
הלימודים יתקיימו בקבוצה או באופן פרטני. היתרון של לימודים בקבוצה על פני למידה פרטנית הוא שמתאפשר במסגרת זו להשפיע על צביון הקורסים, לבחור ימים מסוימים ללימודים וכדו’.
ללימודים בקבוצה נדרש מינימום של 15 משתתפים.
מוסד הלימודים שיעביר את תכנית ההכשרה ייבחר בהתאם לתכנית הלימודים שהוא מציע, מידת התאמתו לקבוצה וכן קריטריונים נוספים כמו מיקום גאוגרפי וכדו’. בדיון שערכנו בקבוצת המיקוד, נרשמה עדיפות למיקום הלימודים באזור המרכז.
שנת התמחות: לאחר סיום 80% מתכנית הלימודים, ניתן להתחיל ללמד כמורה מן המניין במסגרת שנת התמחות.
התאמה ושיבוץ: בסיום הלימודים ישובץ המורה למוסד אקדמי. בעת השיבוץ יילקחו בחשבון בקשותיו של המורה וככלל, מוסד הלימודים אליו ישובץ חייב להיות במרחק של לא יותר מ-30 ק”מ ממקום מגוריו.
עלות התכנית ואפשרויות מימון:
עלות שכ”ל לתכנית- כ-14,000 ₪ לשנה. קיימת אפשרות למימון מלא של התכנית ע”י שילוב של מלגה והלוואה מותנית כאמור להלן:
- מלגת הפיס– 5000 ₪ עבור 40 שעות מעורבות קהילתית, 10,000 ₪ עבור 80 שעות (יכולים להתבצע תוך כדי הלמידה).
- הלוואה מותנית– קבלת הלוואה למימון הלימודים בתנאי של מילוי משרת הוראה למשך שנה במינימום שליש משרה (לא חובה שנה ברצף). חשוב לציין: הלוואה מותנית ניתנת למקצועות החוסר- עברית, מתמטיקה, פיסיקה וכו’. לשון ועברית תמיד יהיו מקצוע נדרש.
שכר והכרה בוותק עיתונאי: במסגרת התכנית ישנה אפשרות להכרה בשנות הוותק של העיתונאי בהסבה להוראה- ככל שהזיקה גבוהה יותר תהיה נכונות להכיר ביותר שנות ותק. בעת חישוב השכר נלקחים בחשבון הן התארים האקדמיים של העיתונאי והן שנות הוותק שלו.
המועד המתוכנן לתחילת התכנית: אוקטובר הקרוב.
בסיום המפגש, נותרו מספר נושאים פתוחים הדורשים מענה ממשרד החינוך:
- מתן מענה להיקף לימודים שיאפשר להמשיך לעבוד במקצוע בצורה רחבה.
- מידת האוטונומיה בבניית תכנית הלימודים.
- מתן מענה מדויק להכרה בוותק המקצועי, פירוט הכללים ואופן חישוב השכר על בסיס הרקע האקדמי והוותק העיתונאי- שליחת קישור למחשבון שכר וביצוע סימולציית שכר.
- שיבוץ- פירוט בנוגע למוסדות ההוראה בהם ניתן לעבוד בסיום תכנית ההכשרה.
בשלב הבא נרצה לגבש קבוצת משתתפים לתכנית ולייצר קול קורא למוסדות האקדמיים. פרסום הקול הקורא מתוכנן לחודש מרץ הקרוב.